1

IONA – PORUMBELUL RATACIT

 

Mesajul cartii lui Iona

Dumnezeu a văzut ce făceau ei şi că se întorceau dela calea lor cea rea. Atunci Dumnezeu S-a căit de răul pe care se hotărîse să li-l facă, şi nu l-a făcut

Iona – Porumbelul ratacit

– Fiul lui Amitai

– Nascut in Galilea (Gat Hefer 5 km de Nazareth )

– In jurul anului 770 i.d.H – Imperiul asirian cel mai puternic ( 10 semintii ale lui Israel urmaus sa fie duse in robia asiriana 722 ),

– Mesajul cartii similar cu cel al Lui Naum ( 150 de ani mai tirziu – din aceasi localitate )

– A luat înapoi hotarele lui Israel, dela intrarea Hamatului pînă la marea cîmpiei, după cuvîntul pe care-l rostise Domnul, Dumnezeul lui Israel, prin robul Său Iona, proorocul, fiul lui Amitai, din Gat-Hefer. ( 2 Imparati 14:25)

Iona fabula? sau realitate?

si Iona s-a sculat să fugă la Tars, departe de Faţa Domnului. S-a pogorît la Iafo, şi a găsit acolo o corabie care mergea la Tars. A plătit preţul călătoriei, şi s-a suit în corabie ca să meargă împreună cu călătorii la Tars, departe de Faţa Domnului.

Un neam viclean şi preacurvar cere un semn; dar nu i se va da alt semn, decât semnul proorocului Iona. Căci, după cum Iona a stat trei zile şi trei nopţi în pântecele chitului, tot aşa şi Fiul omului va sta trei zile şi trei nopţi în inima pământului” (Matei 12: 29-40)

Dovezi stiintifice :

Ziarul Daily Mail din Londra 14 decembrie 1928

Sir Francis Fox – in cartea 63 de ani de inginerie

Domnul M. de Parville, editorul ştiinţific al ziarului francez „Journal de debats”, povesteşte cum, în timpul vânării unui caşalot, doi marinari au căzut în apa oceanului. Unul a fost salvat, în timp ce celălalt dispăruse fără urmă. Când au reuşit să tragă în sfârşit uriaşul caşalot pe punte şi i-au despicat stomacul, spintecătorii l-au găsit înăuntru pe Bartley, marinarul dispărut. Pielea lui fusese arsă de acidul sucului gastric, dar el şi-a revenit repede la viaţă. Medicul a constatat că Bartley leşinase de frică, nu din pricina lipsei de aer

Bărbaţii din Ninive se vor scula, în ziua judecăţii, alături de neamul acesta, şi-l vor osândi, pentru că ei s-au pocăit la propovăduirea lui Iona; şi iată că aici este Unul mai mare decât Iona” (Luca 11:32; Matei 12:41).

Iona are 4 intilniri: furtuna, pestele, Ninive, Domnul

Iona si furtuna – Furtunile din viata noastra aduc la suprafata adevaratele motive ale inimii

Iona si pestele – Minunile se intimpla in mijlocul incercarilor care duc la o pocainta la oschimbare reala.

Iona si Ninive – Cuvantul lui Dumnezeu lucreaza cum vrea el. Si de obicei ne surprinde

Iona si Domnul – Iona e vindecat de frica si de manie care dispar atunci cand simtim dragostea lui Dumnezeu.

Semnul prorocului Iona

3 zile in burta pestelui l-au ajutat pe Iona sa se intoarca la Dumnezeu

40 zile de post si rugaciune i-au ajuta pe cei 120.000 locuitori ai lui Ninive sa se intoarca la Dumnezeu

Pentru noi ce alte semne si minuni ar mai trebui sa ne faca se ne intoarcem de la caile noastre, de la pacatele noastre mici sau mari ca sa il slujim cu toata viata pe DUMNEZEU???

Minciuna , rautate, indiferenta …