DRAGOSTEA – PE VERTICALA, PE ORIZONTALA SI IN TOATE ASPECTELE VIETII NOASTRE

 

  1. IOAN 14:15 – DACA MA IUBITI VETI PAZI PORUNCILE MELE – RELATIE PE VERTICAL

Dacă Mă iubiți, veți păzi poruncile Mele. Și Eu Îl voi ruga pe Tatăl, și El vă va da un alt Mângâietor, ca să fie cu voi în veac; și anume Duhul adevărului, pe care lumea nu-L poate primi, pentru că nu-L vede și nici nu-L cunoaște.

Interesant daca analizam mai atent – Nu spune atunci veti dovedi ca ma iubiti daca veti pazi poruncile mele… Asta ar fi o abordare religionasa izvorata din frica si lipsa de relatie.

Pentru ca ma iubiti de aceea veti pazi poruncile mele si veti vedea ca jugul meu este bun si sarcina Mea este usoara.

Deoarece/cand il iubim – cand slujirea, trairea nostra, vestirea mesajului Imparatiei izvorasc din relatia noastra cu El – nimic nu e prea greu, imposibil sau vreo porunca greu de pazit.

Daca ma iubiti voi continua relatia de dragoste pe care o am cu voi prin DS, un alt mangaietor, Duhul adevarului.

Ascultarea din frica duce la religie, fatarnicie si fariseism. Ex. Copii, conformare exterioara

Ascultarea din dragoste duce la relatie, dedicare, jerfta cu bucurie! Transformare a inimii

Dragostea – fundamentul unei relatii adevarate.

Dumnezeu nu vrea decat sa raspundem dragostei Lui. Pe cand eram inca departe El ne-a iubit actionand neconditionat!

Poti sa vii la El de frica iadului – asta te trasforma intr-un om religios care fara placere, pasiune sau implinire face tot ce I se cere. Mereu gandindu-te ca D-zeu ar trebui sa aprecieze efortul si jerfa ta si la cate ai renuntat pentru EL!!! Bisericile au multi nefericiti plini de resentimet si amaraciune de acest gen.

Ai venit si tu la biserica, trebuie bifat si consemnat undeva efortul tau! D-zeu ar trebui sa se simta onorat ca am decis sa vin eu la biserica? De unde o astfel de atitudine? D-zeu nu are nevoie de “favorurile” mele ci vrea inima mea in intregime!

Fariseii – iti multumesc Doamne ca nu sunt ca ceilalti… adica dependenti de Tine, insetati dupa Tine, tanjind chiar dupa Tine. Eu sunt autosuficient, echilibrat si cumpatat – adica mort spiritual.

Poti sa vii la El coplesit de dragostea Lui – asta te transforma intr-un indragostit incurabil care este onorat sa fi fost invitat intr-o realtie de dragoste cu Creatorul sau.

Poti sa-I slujesti pentru a implini Legea sau poti implini legea iubindu-L!

Mat 22:40 dragostea fata de D-zeu si semeniDe aceste două porunci atârnă toată Legea și Profeții.”

1 Ioan 2:3-6 Și prin aceasta știm că Îl cunoaștem: dacă păzim poruncile Lui. Cine zice: „Îl cunosc”, dar nu păzește poruncile Lui este un mincinos, și adevărul nu este în el. Dar în cel care păzește Cuvântul Lui, dragostea lui Dumnezeu a ajuns cu adevărat desăvârșită; prin aceasta știm că suntem în El. Cine zice că rămâne în El trebuie să trăiască și el cum a trăit Isus.

D-zeu ne propune Slujire din cunoastere si relatie din dragoste!

 

  1. DRAGOSTEA ACOPERA O MULTITUDINE DE PACATE 1 PET 4:8 – RELATIE PE ORIZONTAL

Pentru a doua oara in aceasta epistola Petru porunceste credinciosilor sa faca un efort in plus in a iubi si accepta aproapele.

1 Pet 1:22-23 prima data: Așadar, deoarece prin ascultarea de adevăr v-ați curățit sufletele [prin Duhul] ca să aveți o dragoste de frați neprefăcută, iubiți-vă cu căldură unii pe alții dintr-o inimă curată, fiindcă ați fost născuți din nou nu dintr-o sămânță pieritoare, ci dintr-una nepieritoare, prin Cuvântul lui Dumnezeu, care este viu și care rămâne în veac!

Si a doua oara in 1 Pet 4:8 Mai întâi de toate, să aveți o dragoste fierbinte unii pentru alții, căci dragostea acoperă o sumedenie de păcate!

Cuvantul grecesc tradus ca fierbinte, profund, cu dedicare este “ektene” care este folosit pentru a descrie muschii atletilor care se pregatesc pentru consucurs – efort, consecventa!

Petru accentueaza “mai presus de toate” facand din manisfestarea dragostei lui Christos fata de cei din jur o prioritate. Wow! Suna a porunca nu sugestie!

Dragostea ne permite sa iertam, sa trecem peste neajunsuri, tensiuni, sa traim in pace cu toti oamenii Rom 12:18 (sa acoperim o multitudine de pacate – sa trecem peste o sumedenie de imperfectiuni). Nu inseamna ca platim cu fapte bune pentru pacatele noastre, ca asta ne duce la erezie.

Ofensele pe de alta parte ne duc la amarciune, resentiment, neiertare, boala, pacat, si in final moarte.

Isus spune: daca stii ca cineva are ceva impotriva ta, lasa-ti darul la altar si dute de te impaca cu aproapele tau (nu daca ai ceva impotriva lui). Mat 5:23-24 implica effort, smerenie, dedicare! Așadar, dacă îți aduci darul la altar și acolo îți amintești că fratele tău are ceva împotriva ta, lasă-ți darul acolo, înaintea altarului, mergi mai întâi să te împaci cu fratele tău și apoi vino să-ți aduci darul! Ascultarea mai presus ca jertfa!

Mat 6:14-15 Dacă le iertați oamenilor greșelile, și Tatăl vostru ceresc vă va ierta. Dar dacă nu-i iertați pe oameni, nici Tatăl vostru nu vă va ierta greșelile!!! Oare asa o fi? Caroline Leaf – neiertare

Cea mai mare porunca: Mat 22:36-40 „Învățătorule, care este cea mai mare poruncă din Lege?” El i-a răspuns: „Să-L iubești pe Domnul Dumnezeul tău cu toată inima ta, cu tot sufletul tău și cu tot cugetul tău. Aceasta este cea mai mare și cea dintâi poruncă. Iar a doua, asemenea ei, este: Să-l iubești pe aproapele tău ca pe tine însuți. De aceste două porunci atârnă toată Legea și Profeții.”

Pentru D-zeu lucrile nu se impart in bune si rele, bine si rau ci aducatoare de viata sau moarte. Dragostea este aducatoare de viata pe cand ofensele, neiertarea, invidia, ura aduc moarte!

 

  1. 1 COR 13 DRAGOSTEA – MAI PRESUS DE TOATE

Dragostea da valoare vietilor noastre, interactiunii interumane, faptelor noastre, fiecarui aspect al vietii noastre.

Dragostea nu este un sentiment, sau concept, este o Persoana si acea persoana poate si vrea sa transforme fiecare domeniu al vietii noastre.

2 Cor 5:17 Daca este cineva in Christos este o faptura noua, cele vechi s-au dus iata ca toate lucrurile s-au facut noi! Toate?

 

1 Cor 13 Chiar dacă aș vorbi în limbi omenești și îngerești, și n-aș avea dragoste, sunt o aramă sunătoare sau un chimval zângănitor.  Evlavios sau suparator de religios!

2 Și chiar dacă aș avea darul prorociei și aș cunoaște toate tainele și toată știinţa, chiar dacă aș avea toată credinţa, așa încât să mut și munţii, și n-aș avea dragoste, nu sunt nimic. Chiar Nimic? Chiar nimic, deoarece fara dragoste nu ai audienta!

3 Și chiar dacă mi-aș împărţi toată averea pentru hrana săracilor, chiar dacă mi-aș da trupul să fie ars, și n-aș avea dragoste, nu-mi folosește la nimic. Filantropie sau Jertfa dreasa cu dragoste!

4 Dragostea este îndelung răbdătoare, este plină de bunătate, dragostea nu pizmuiește, dragostea nu se laudă, nu se umflă de mândrie,

5 nu se poartă necuviincios, nu caută folosul său, nu se mânie, nu se gândește la rău,

6 nu se bucură de nelegiuire, ci se bucură de adevăr,

7 acoperă totul, crede totul, nădăjduiește totul, suferă totul. Suntem capabili de o astfel de dragoste doar daca Dragostea(ca persoana)  traieste in noi!

8 Dragostea nu va pieri niciodată (Vrei sa investesti in ceva stabil, care nu va suferi devalorizare?) Prorociile se vor sfârși; limbile vor înceta; cunoștinţa va avea sfârșit.

9 Căci cunoaștem în parte și prorocim în parte,

10 dar, când va veni ce este desăvârșit, acest „în parte” se va sfârși.

11 Când eram copil, vorbeam ca un copil, simţeam ca un copil, gândeam ca un copil; când m-am făcut om mare, am lepădat ce era copilăresc.

12 Acum, vedem ca într-o oglindă, în chip întunecos; dar atunci, vom vedea faţă în faţă. Acum, cunosc în parte; dar atunci, voi cunoaște deplin, așa cum am fost și eu cunoscut pe deplin.

13 Acum dar rămân acestea trei: credinţa, nădejdea și dragostea, dar cea mai mare dintre ele este dragostea.