In functie de mediul in care ai crescut fi el bisericesc, religios sau nu, ti-ai format o parere legata de misterul numit DS. Este caracterizat ca: putere, influenta, pecete, mangaietor, inavatator, avocat, constiinta, drog? etc.

Cred ca cel mai sanatos e sa ne uitam in Biblie pentru a gasi adevarul in ceea ce priveste DS. Biblia se interpreteaza cu Biblia. Indiferent cat de bogata/colorata ar fi experienta noastra ea are valoare atata vreme cat se aliniaza cu adevarul Bibliei!

Ioan 14: 15-20 Dacă Mă iubiți, veți păzi poruncile Mele. Și Eu Îl voi ruga pe Tatăl, și El vă va da un alt Mângâietor, ca să fie cu voi în veac; și anume Duhul adevărului, pe care lumea nu-L poate primi, pentru că nu-L vede și nici nu-L cunoaște. Voi însă Îl cunoașteți, căci rămâne cu voi și va fi în voi. Nu vă voi lăsa orfani; Mă voi întoarce la voi. Încă puțin, și lumea nu Mă va mai vedea, dar voi Mă veți vedea; pentru că Eu trăiesc, și voi veți trăi. În ziua aceea, veți cunoaște că Eu sunt în Tatăl Meu, că voi sunteți în Mine și că Eu sunt în voi.

25-26 V-am spus aceste lucruri cât mai sunt cu voi. Dar Mângâietorul, Duhul Sfânt, pe care-L va trimite Tatăl în Numele Meu, vă va învăța toate lucrurile și vă va aduce aminte de tot ce v-am spus Eu. Context

Patru fatete, caracteristici ale Duhului Sfant

 1. Este o persoana

Cuvantul Duh este un substantiv neutru, nici masculin, nici feminin. Ioan insa incalca toate regulile gramaticale ale limbii grecesti cand foloseste pentru Duhul pronumele masculin EL. Asadar el arata ca Duhul nu este neutru, nu este un obiect. Duhul nu este o forta sau influenta impersonala.

Este o trasatura foarte importanta pentru ca, in cazul in care consideram Duhul impersonal, ne putem distanta usor de o “forta”. Dar daca Duhul este EL – o persoana, trebuie sa decidem cum ii vom raspunde.

Cartea FA ne arata clar ca duhul este o persoana:

 • Vorbeste 1:16, 8:29, 10:19
 • Este mintit 5:3
 • Este ispitit 5:9
 • Marturiseste 5:32
 • Oamenii I se impotrivesc 7:51
 • “rapeste” oameni 8:39
 • Da porunci 13:2
 • Trimite 13:4
 • Gandeste 15:28
 • Opreste 16:6
 • Numeste lucratori 20:28

Realitatea ca Duhul Sfant este o Persoana este afirmata si in epistolele NT.

 • Rom 8:16 ne ajuta sa ne rugam
 • 1 Cor 2:10 ne descopera si cerceteaza
 • 1 Cor 2:13 ne invata
 • Rom 8:14, Gal 5:18 ne calauzeste
 • 1 Tim 4:1, Evrei 3:7 vorbeste
 • 1 Pet 1:11 prezice
 • Efes 4:30 este intristat
 1. Este un “alt” Isus

Ioan 14:16 Pasajul spune ca DS este “al doilea de acelasi fel si nu diferit de primul”.

Primul Mangaietor, Isus din Nazaret este cel chemat sa fie alaturi de noi ca Mangaietor, sfatuitor, ajutor si avocat. Isus ne promite ca atunci cand El va pleca dintre noi in mod fizic va trimite un altul de acelasi fel. V17 Isus spune ucenicilor – voi il cunoasteti. Cand vine Duhul Sfant noi nu ne intanim cu un strain ci un altul ca Isus cu care suntem obijnuiti.

NT testament vorbeste despre prezenta Duhului si prezenta lui Isus in acelasi timp, ei nu pot fi separati! A fi in Christos inseamna a fi in Duhul Sfant repectiv in Tatal. Rom 8:9-10 Voi însă nu mai trăiți în firea pământească, ci în Duhul, dacă Duhul lui Dumnezeu locuiește într-adevăr în voi. Dacă cineva nu are Duhul lui Hristos, acela nu este al Lui. Și dacă Hristos este în voi, trupul vostru, da, este mort din pricina păcatului, dar Duhul este viață datorită dreptății.

 1. Va fi cu noi intotdeauna

Isus a fot limitat la prima sa venire pe pamant de timp si spatiu. Cand Isus era la Capernaum si uceninii la Ierusalim, nu putea fi cu ei. Prin venirea unui “alt” Mangaietor, prezenta lui Isus nu mai este limitata.

Michael Green scria: In zilele trupesti, Isus a fost limitat de spatiu si timp. Plecarea sa fizica a facut posibila venirea Duhului… si nu vor mai exista piedici spatiale sau temporale pentru ca ucenicii sa nu aiba contact strans cu El.”

Prin venirea Duhului Sfant, Isus si-a implinit promisiunea: “Eu sunt cu voi in toate zilele”

Mat 28:20 Prin prezenta Duhului, prezenta lui Isus ca Emanuel, Dumnezeu este cu noi, este realizata. Iata de ce este spre folosul nostru ca Isus sa plece fizic!

 1. Locuieste in noi – devenim Templul Duhului Sfant

Ioan 14:16-17 va ramane cu voi si va fi in voi

Acum ucenicii vor descoperii faptul ca relatia aceasta este si mai apropiata decat compania lui Isus din zilele Lui in trup… El a locuit cu ei dar noul Sfatuitor va locui in ei.

Datorita venirii Duhului, trupurile noastre, muritoare si pacatoase cum sunt, au devenit Santa Sfintelor, locul sacru unde locuieste Cel viu!

Lucrarea Duhului – in si prin Noi

 1. Transformarea noastra.

Isus face referire la DS si la Duhul Adevarului. Rostim des cuvantul “sfant” insa uitam ca inseamna “cu totul altul”, “distinct”, “pur”. Duhul care lucuieste cu noi si in noi este pur si lucreaza pentru curatirea noastra, pentru indepartarea tuturor lucrurilor neplacute lui D-zeu.

1 Pet 1:15-16 fiti sfinti ca Eu sunt sfant – prezenta Duhului mangaie dar si deranjeaza. Duhul pune in noi o nemultumire sfanta cu privire la anumite lucruri din noi si din jurul nostru. Duhul nu va renunta si nu ne va lasa nici pe noi sa renuntam, pana cand nu devenim asemenea Celui ce L-a trimis.

Ioan 16:13 Când va veni Mângâietorul, Duhul adevărului, vă va călăuzi în tot adevărul, căci nu va vorbi de la El, ci va vorbi tot ce va fi auzit și vă va vesti cele viitoare. Prezenta lui din noi ne arata adevarul despre noi insine, despre lume si despre D-zeu.

Efes 4:25-30 De aceea, lăsați-vă de minciună: fiecare dintre voi să spună aproapelui său adevărul, pentru că suntem mădulare unii altora! Mâniați-vă și nu păcătuiți! Să n-apună soarele peste mânia voastră și să nu-i dați prilej Diavolului! Cine fura să nu mai fure, ci mai degrabă să lucreze cu mâinile lui ce este bine, ca să aibă ce să împartă cu cel lipsit! Niciun cuvânt stricat să nu vă iasă din gură, ci unul bun, pentru zidire, după cum e nevoie, ca să le dea har celor ce-l aud! Să nu-L întristați pe Duhul Sfânt al lui Dumnezeu, prin care ați fost pecetluiți pentru ziua răscumpărării!

Atunci cand ascundem, negam sau denaturam adevarul putem fi siguri ca nu suntem calauziti de DS. Sentimentul de neliniste pe care il simtim cand exageram, mintim sau am denaturat in alt mod adevarul nu este doar efectul compromiterii constiintei noastre ci si dezamagirii simtite de DS.

Veste buna este ca DS este a lucru in noi, chemandu-ne, atragandu-ne, impingandu-ne, conducandu-ne spre adevar. El ne calauzeste permanent spre Christos, adevarul intrupat.

 1. Proslavirea lui Christos Ioan 16:14 El Mă va proslăvi, pentru că va lua din ce este al Meu și vi le va vesti.

Duhul Sfant este “membrul sfios al trinitatii” cum spune Dale Brunner. El indreapta permanent reflectorul spre Dumnezeul-om. Asadar, toate actiunile care par a fi ale Duhului dar nu ii conduc pe oameni spre Christos nu sunt ale Duhului lui D-zeu. Pasiunea Duhului este sa-l faca pe Christos centrul vietii noastre!

Ne face Inchinatori adevarati in Duh si Adevar!

 1. Ne asista in Lucrare – Aratarea Duhului spre folosul altora 1 Cor 12:7

Lucrarea la care ne cheama D-zeu este prea mare si imposibil de realizat pe cont propriu. El ne da Duhul Sfant care ne asista, ne ajuta, ne conduce, se roaga pentru noi cu suspine negraite.

FA 1:8 Ci voi veti primi o putere cand se va cobora DS peste voi, si-Mi veti fi martori in Ierusalim, in toata Iudeea, in Samaria si pana la marginile pamantului.

Concluzie

Duhul Sfant nu este ceva ce noi posedam ci el ne poseda. El preia (cu acordul nostru) controlul vietii nostre in asa fel incat noi sa fim vazuti tot mai putin sau deloc, iar Christos si caracterul lui sa straluceasca tot mai mult!

Daca privim la DS din perspectiva biblica conluzia simpla e ca nu putem trai o viata adevarata de credincios fara EL!

Luca 11:13 Deci, dacă voi, care sunteți răi, știți să le dați daruri bune copiilor voștri, cu atât mai mult Tatăl [vostru] din cer le va da Duh Sfânt celor care I-L cer!”