Un an nou – Un Nou Inceput

Ioan 4:1-26

I. Speranta – totul incepe cu un strop de speranta
Credinta, nadejdea, dragostea – Speranta – una din marile virtuti din Cor. 13

Asa incepe si femeia din Samaria – sfidand circumstantele merge la fantana incercand sa-si pototleasca setea, nu doar setea fizica.

Co totii gresim. Spunem lucruri pe care mai tarziu regretam ca le-am spus. Facem lucruri pe care am dori sa nu le fi facut si am da timpul inapoi. Ni se intampla tuturor in toate sferele vietii, ranim pe cei dragi si uneori il dezamagim pe D-zeu.

Si de fiecare data ne dorim un nou inceput, sa intoarcem spatele spre trecut si privim spre viitor sperand ca de aceasta data sa fie mai bine. Totii ne entuziasmam la gandul unui nou inceput, noi provocari, experiente noi, oportunitati noi.

Inceputul unui nou an este o astfel de ocazie. Planuri mari, dorinte si visuri pe masura. Uitandu-ma la anul care a trecut realizez ca unele lucruri acum le-as face diferit. Poate si tu ai astfel de ganduri…

La inceput de an, ne apucam de o noua citire a Bibliei, cumparam si o Biblie noua daca e cazul – toate cu gandul de a avea igredientele inceputului perfect.

Noi rezolutii si promisiuni, unlele rostite cu voce tare altele in gand. Ne facem abonament la sala deoarece anul acesta in sfarsit vom fi si in forma fizica. (ex cu tipul care dupa trei luni de abonament la sala observa ca nici nu a slabit si nici tonus muscular inbunatatit – a decis sa mearga pana acolo in persoana sa vada care e cauza) Alti isi iau bicicleta…

Fiecare an cu lista lui si pe masura ce anii trec lista e tot mai calculata si realista (credeam noi)
Nu cred ca sunt singurul care cu bucurie anticipeaza inceputurile noi. Cred ca dorinta unui nou inceput ne da speranta. Viitorul detine speranta unei vieti din belsug cum ne-o promite Isus.

 

II. Speranta Pierduta
Din nefericire viata nu e previzibila si uneori lucrurile iau o alte intorsatura decat cea asteptata. Dupa prea multe dezamagiri renuntam si ne pierdem speranta.

Dorinta unui nou inceput dispare de frica unui nou esesc. De ce as incerca din nou? Doar sa-mi dau seama ca nu am nici o sansa? Bineinteles ca suntem difereti si unora le ajunge un esec pentrut a renunta altora o mie.

Biblia descrie povestea unei femei care ajunsese la acest punct in care pierduse orice speranta. Cu un suspin adanc ridica ulciorul de lut il pune pe umar si mai apoi deschide usa. Deodata se opreste deoarece caldura o loveste si este orbita de lumina soarelui in miez de zi. Dupa cateva secunde ochii se ajusteaza si poate continua drumul.
Afara e liniste, doar pasarele mai ciripesc in rest nici un fel de activitate. Nimeni pe strada care duce la fantana din afara satului. Nu e cel mai bun moment sa mergi dupa apa, de fapt nu bine sa fii afara la o astfel de ora. Soarele batea nemilos si ii ingreuna mersul.

Ar fi putut alege un alt moment din zi mai racoros dar asta ar fi insemnat sa se intalneasca cu alte femei. Femeia noastra era cunoscuta ca fiind fata rea a satului. Nu e casatorita cu tipul cu care statea si avusese deja cinci soti.

A incercat de cinci ori sa inceapa o viata noua, si acum a renuntat la casatorie, fericire si speranta!

Pentru ea nu mai este cale de intoarcere, nici nou inceput. A acceptat ca este respinsa de societate si a invatat sa traiasca fara speranta, sau a renuntat sa traiasca…

E tragic dar trebuie sa admintem ca nu e singura. Dupa o serie de dezamagiri se poate intampla oricui. Si incepi sa crezi ca nici nu mai are rost sa speri in o viata noua, sau un nou inceput.

Lucrurile ar ramane asa cum sunt, si ne-am consola cu gandul ca altii au mai mult noroc… daca l-am scoate pe Dumnezeu din imagine. DAR Biblia ne prezinta o imagine plina de speranta.

 

III. O Faptura Noua – un nou inceput
Biblia nu este deacord cu aceasta gandirea fatalista ci dimpotriva vorbeste de un inceput complet nou. 2Cor 5:17 Căci, dacă este cineva în Hristos, este o creație nouă. Cele vechi s-au dus, iată că toate s-au făcut noi.
In momentul in care o persoana decide sa-si dea viata lui Isus, Isus incepe acest nou proces al creatiei in vietile noastre. Vietile noastre nu sunt reformate, reabilitate ci recreate din El. Persoana devine una noua schimbata din interior spre exterior, si astfel incepe o noua viata.

Pavel ne explica cum are loc acest proces in v. 14-15. Căci dragostea lui Hristos ne constrânge, fiindcă socotim că, dacă Unul singur a murit pentru toți, atunci toți au murit. El a murit pentru toți, pentru ca cei ce trăiesc să nu mai trăiască pentru ei înșiși, ci pentru Cel ce a murit și a înviat pentru ei.

Acesta este un simbol al botezului, vechiul moare, esti scufundat in apa la fel cum Isus a fost ingropat, apoi iesi din apa, la fel cum Isus a inviat spre o noua viata, o faptura noua. De aceea spune Pavel cu incredere cele vechi s-au dus iata ca toate lucrurile s-au facut noi!

Sa ne intoarcem la femeia din povestea noastra careai Isus ii ofera o astfel de viata noua. Se apropie de fantana si vede un barbat odihnindu-se langa ea. Ezita, oare cine e si ce vrea? Vrea sa-l evite si sa se intoarca acasa dar are nevoie de apa. Cu fata ascunsa se apropie sperand ca o va ignora. Dar El n-o ignora ci ii cere apa.

Ioan 1:14 Și Cuvântul a fost făcut trup și a locuit printre noi, plin de har și de adevăr
Isus (cuvantual) nu ar fi trebuit sa vorbeasca cu ea. Regula zilei il oprea.

  1. Era femeie, si un barbat nu avea ce vorbi cu o femeie daca tatal sau sotul acesteia nu era prezent.
  2. Era samariteanca si el era evreu. Exista un sentiment reciproc intre evrei si samariteni asemanator cu cel intre everi si palestinieni azi.
  3. Ea traia in pacat, nimeni nu vorbea cu ea nici macar celelalte femei din sat.

Isus nu trebuia sa fi vorbit cu ea dar a facut-o – caci era plin de har si adevar! Adevarul?

Harul acompaniaza adevarul asa incat sa aduca viata nu sa zdrobeasca!

Isus ii ofera apa vie, apa care avea sa-i de-a viata din belsug. Sunt mai multe texte in VT care se refera la Dumnezeu ca fiind fantana apelor vii Ps 36:9 Căci la Tine este izvorul vieţii; prin lumina Ta vedem lumina.

Ier 17:13 Doamne, nădejdea lui Israel! Toţi cei ce Te părăsesc vor fi acoperiţi de rușine. „Cei ce se abat de la Mine vor fi scriși pe pământ, căci părăsesc pe Domnul, izvorul de apă vie.” Isus facand referire la apa vie ii spunea Eu sunt Mesia, eu sunt ceea ce cauti, eu sunt Cel ce-ti poate schimba viata!
Mai apoi Isus devine prea personal pomenindu-i de casatoriile esuate, ii aminteste de trecut si de dezamagirile care au adus-o aici. Cu fiecare cuvant usa spre durerea ei se deschide si mai mult.

Incet ea i-si da seama ce vrea sa-i ofere Isus, un nou inceput, dar durerea e asa de mare incat vrea sa renunte, din nou!

In mintea ei ea se distanteaza de subiect si de Isus apeland la un subiect popular incarcand sa-l indeparteze pe Isus de pacatul ei, starea ei, dezamagirile si durerera ei. Cui si unde ne inchinam? E mai usor sa fim religiosi decat sa platim pretul unei relatii personale.
Nu e usor sa ne confruntam esecurile, dezamagirile si durerea.

De fapt cat de imposibil pare, ne putem obisnui cu saracia spirituala si viata fara speranta. Sa speri din nou e riscant, daca avem curajul sa visam putem fi dezamagiti din nou. Daca incercam un nou inceput posibil sa esuam din nou.

Indiferent cat de greu pare, Isus ne promite ca vom fi o faptura noua daca ne abandonam in bratele Lui. Nu ne promite alte circumstante ci promite ca ne va ajuta si va fi cu noi. Schimbati fiind de El primim o alta perspectiva asupre vietii si tot ce contine ea!

 

IV. Ambasadori ai lui Christos

Dar ce se intampla cu aceasta faptura noua? Ce se intampla dupa ce ni se ofera sansa unui nou inceput? Pavel spune ceva deosebit in continuare: 2Cor 5:17-20 Căci, dacă este cineva în Hristos, este o făptură nouă. Cele vechi s-au dus, iată că toate lucrurile s-au făcut noi. Și toate lucrurile acestea sunt de la Dumnezeu, care ne-a împăcat cu El prin Isus Hristos și ne-a încredinţat slujba împăcării; că adică, Dumnezeu era în Hristos, împăcând lumea cu Sine, neţinându-le în socoteală păcatele lor, și ne-a încredinţat nouă propovăduirea acestei împăcări. Noi dar, suntem trimiși împuterniciţi ai lui Hristos; și, ca și cum Dumnezeu ar îndemna prin noi, vă rugăm fierbinte, în Numele lui Hristos: Împăcaţi-vă cu Dumnezeu!

Trimisi imputerniciti = Ambasadori!

Cand decidem sa ne daruim Lui in totalitate el incepe lucrarea recreatoare in noi si devenim ambasadorii lui. Ni se incredinteaza un mesaj al reconcilierii al impacarii. Dintr-o data viata noastra capata un nou scop mult mai maret decat a supravietui, sau a castiga indeajuns incat sa traim confortabil.

Inapoi la femeia din Biblie. Ea incepe sa-si dea seama ca l-a intalnit pe Mesia si El a inceput deja transformarea ei. La exterior arata la fel dar este o persoana noua in interior, o faptura noua.

Ea nu se mai vede o marginalizata fara speranta, dimpotriva ea realizeaza ca I s-a incredintat un mesaj plin de vesti bune. Mesia a venit, Dumnezeu ne-a impacat cu El si am devenit ambasadorul Lui.

Face abstractie de cine este ea, uita sau nu-i pasa, sau a fost transformata?

Ioan 1:12 Dar tuturor celor ce L-au primit, adică celor ce cred în Numele Lui, le-a dat dreptul să se facă copii ai lui Dumnezeu;

Ioan 4:28-30 Atunci, femeia și-a lăsat găleata, s-a dus în cetate și a zis oamenilor: „Veniţi de vedeţi un om care mi-a spus tot ce am făcut. Nu cumva este acesta Hristosul?” Ei au ieșit din cetate și veneau spre El

Ioan 4:39-42 Mulţi samariteni din cetatea aceea au crezut în Isus din pricina mărturiei femeii, care zicea: „Mi-a spus tot ce am făcut.” Când au venit samaritenii la El, L-au rugat să rămână la ei. Și El a rămas acolo două zile. Mult mai mulţi au crezut în El din pricina cuvintelor Lui. Și ziceau femeii: „Acum nu mai credem din pricina spuselor tale, ci din pricină că L-am auzit noi înșine și știm că Acesta este în adevăr Hristosul, Mântuitorul lumii.

Cand ne intalnim cu Isus ca si Mesia nostru personal, vietile noastre sunt umplute de insemnatate, devenim ambasadorii Lui, ni se incredinteaza mesajul reconcilierii – impacarii

Concluzie

* cine se califica sa devina o faptura noua si sa I se dea un nou inceput? – toti ce-I cel primesc pe El

* Poate lumea ta se prabuseste. Poate ai incercat din nou si din nou sa incepi o viata noua si ti-ai dat seama ca sunt doar incercari nereusite de a te face sa te simti bine pe moment. Ai pierdut orice speranta intr-un real inceput. Poate e momentul sa-l lasi pe El s-o faca.
* Poate esti un ambasador al lui. Ai fost eliberat de a te increde in tine si esti plin de speranta. Nu poti face altceva decat sa actionezi ca si un ambasador reprezentandu-L pe El si mesajul aducator de viata. Continua tot asa!

* Poate ai deviat de la scopul pt care ai fost creat, coplesit fiind de lucrurile trecatoare, e un moment bun sa te refocalizezi si sa-ti reamintesti ca nu ai fost creat si transformat pt tine!

Nu conteaza asa mult in ce categorie te afli azi, ceea ce conteaza cel mai mult este ca azi e o Noua Zi, oportunitatea unui nou inceput!

2 Cor 6:1-2 Ca unii care lucrăm împreună cu Dumnezeu, vă sfătuim să faceţi așa ca să nu fi primit în zadar harul lui Dumnezeu. Căci El zice: „La vremea potrivită, te-am ascultat; în ziua mântuirii, te-am ajutat. Iată că acum este vremea potrivită; iată că acum este ziua mântuirii.”

Prieteni azi este ziua cand Isus iti ofera ce a oferit femeii de la fantana – apa vie, faptura noua, un nou inceput! Vei primi tu oferta Lui?